
‘Op accountancynieuws.nl las ik een inspirerend artikel over het succesvolle gebruik van social media door Deloitte.’ Heeft u dit artikel nog niet gelezen? Dan raad ik u aan om het hier alsnog te lezen.
Ik wilde vanuit mijn achtergrond graag meer weten over hoe Deloitte dat succes bereikt heeft. Is zo’n succes nu alleen te realiseren doordat er een groot kantoor met een bekend merk achter staat of kunnen kleine kantoren dat ook? Via Google kwam ik uit op deze pagina: (http://www.werkenbijdeloitte.nl/young-professional/alexandre-janssen-consultant-deloitte-innovation-bv.html).
Al lezend besefte ik me dat kleine kantoren toch ook middels social media en innovaties nieuwe klanten moeten kunnen werven. De ingrediënten daarvoor zijn onder andere: Een klein, dedicated team (van 2 tot 4 personen), een visie, uitdagende doelstellingen, enthousiasme, doorzettingsvermogen (nodig om tegenslagen en obstakels te overwinnen), een omgeving waarin innovatie kan ontstaan, (wisselend) leiderschap, een niche, specialistische kennis van o.a. social media, tijd om te kunnen en mogen experimenteren en een rotsvast vertrouwen dat het na verloop van tijd resultaten gaat opleveren.
Volgens mij heeft bovenstaande alleen kans van slagen als de vennoten van kleine kantoren leren hun medewerkers los te laten en vertrouwen hebben in hun medewerkers. Wat moet er dan precies dan losgelaten worden? Ik merk dat in veel accountantskantoren gestuurd wordt op de declarabele uren. Niet declarabel wordt gezien als niet productief. In een dergelijke omgeving gaat innovatie niet gedijen. Daarnaast is het onzeker of er opbrengsten tegenover staan en wanneer deze opbrengsten gerealiseerd worden. Hoe vennoten met deze onzekerheid omgaan, zal een belangrijke invloed hebben op de resultaten van het team. Mijn conclusie is dat dit ook de reden geweest moet zijn voor Deloite om een aparte BV op te richten, die zelf zijn eigen cultuur kan opbouwen en geen last heeft van de bestaande cultuur binnen Deloitte. (die was waarschijnlijk niet passend op deze situatie).
Het viel me daarnaast op dat er een mooie wisselwerking is tussen de hoofdpersoon in het verhaal van Deloitte (Alexandre Janssen en zijn werkgever Deloitte). Ik vroeg me af: Hoe kan je van zo’n wisselwerking een herhaalbaar proces maken?
Heeft u in uw organisatie ook vergelijkbare of in ieder geval geschikte medewerkers? Het verbaast enkelen van u wellicht, maar ook in uw organisatie heeft u in ieder geval één medewerker die geschikt is voor een innoverende rol binnen uw kantoor. Waarschijnlijk zijn er zelfs meerdere. Investeer in de ontwikkeling van deze medewerkers. Zij zijn het immers die ideeën transformeren in opbrengsten. Geef ze uitdagingen. Geef ze ruimte. U zult daar uiteindelijk veel plezier aan beleven.
Als u deze medewerkers niet in huis heeft, dan is mijn advies: Leer anders naar mensen kijken. Kijk naar hun talenten. Ieder persoon heeft wel een bijzonder talent. Kijk naar wat hen drijft en wat hen mateloos interesseert. Zoek met hen hoe zij met hun talenten, drijfveren en interesses waarde kunnen toevoegen aan uw klanten.
Als u medewerkers gaat aannemen, zorg dat u zo’n talentvolle medewerker in huis haalt. Zorg eerst dat u helder heeft welke bijzondere bijdrage deze persoon aan uw strategie gaat leveren, weet wat kritisch is om die bijdrage te realiseren en selecteer vervolgens die persoon die perfect daarbij past.
Is het proces om met social media nieuwe klanten binnen te halen te herhalen?
Wilt u meer weten over social media op strategisch en tactisch niveau, lees verder.
Wilt u zelf met social media werken, lees dan
Wilt u eens vrijblijvend sparren over dit onderwerp, bel met mij (0642029853), dan maken we een afspraak om samen te sparren en naar uw organisatie te kijken.
I wanted to thank you for this great read!! I definitely
enjoyed every bit of it. I’ve got you book-marked to look at new stuff you post…